Swedish Host
Stäng
Xtrify Swedishhost Admax Oddwolf Sticker App
JUST NU PÅ PUBLICLIR
49177 registrerade medlemmar.

Pokervinsterna överstiger fortfarande e-sportens

Publicerad 26 Januari 2019 av Broiler

Ju populärare en tävling blir, desto större blir prispotten som det tävlas om. Det är den vanliga vägen för utvecklingen, oavsett vilken sport eller vilket spel man talar om. Inom poker har summorna fortsatt att stiga och flera gånger har de tagit både spelare och åskådare med häpnad. Samma utveckling sker just nu inom e-sport och det med en rasande fart. Den här takten och inte minst ökningen av vinstsummorna har fått några att undra om det snart är e-sporten som kommer att dela ut de högsta vinsterna.  

Poker vs e-sport

Om vi lämnar sporter som tennis och ishockey åt sidan, är prispengarna som erbjuds i poker de högsta summorna som erbjuds i tävlingssammanhang. Den här utvecklingen har blivit större sedan casinospel och poker slog igenom på nätet och prispotten har ökat både i nätturneringarna och i de som arrangeras offline, varav den sistnämnda har de absolut högsta vinsterna. Däremot har det kommit en ny spelscen som knappar in när det gäller prissummorna. 

E-sportscenens framfart har lockat till sig såväl nya spelare som sponsorer och vinsten som tidigare endast bestod av ära och kanske några sponsrade spelprodukter har övergått till enorma summor. Sedan 2011 har det delats ut över en halv miljard kronor i prispengar i enbart DOTA2-turneringar. I takt med att nya spel släpps kommer också nya turneringar och det tävlas redan i battle royal-spelet Fortnite, som slog igen om under 2017. Epic Games, som ligger bakom det populära spelet och som arrangerar några av turneringarna, satte prispotten på 100 miljoner dollar och det är bara början. 

Poker: Höga buyins ger enorma vinster

Tack vare internet har pokerscenen utvecklats och den består av pokerturneringar med väldigt låga buyins och turneringar för highrollers. Även om detta har inneburit att fler kan spela poker, både för nöjets skull och professionellt, har det också gett rum för riktigt höga prissummor. På senare tid har antalet pokerturneringar med höga buyins, som börjar på 25 000 dollar eller mer (motsvarande ca. 250 000 svenska kronor), ökat. Och höga buyins i poker följs av höga vinster. Tar man en titt på världskartan är det i USA och Tyskland som de största highstakes-turneringarna i Texas Hold’em och Omaha Hold’em spelas. Decenniets högsta pokervinst uppgick till 23 369 600 dollar, vilken vanns av Daniel Colman. För att förtydliga de omfattande summorna är den lägsta vinsten på listan över de topp 10 högsta vinsterna i poker, Tom Marceses vinst på 10 830 370 dollar. Och vinsterna fortsätter att öka i takt med att highroller-turneringarna i poker blir fler. 


(Pokerskylt i neon. "poker" (CC BY 2.0) av joyboffin.)

Under de senaste 10 åren har det arrangerats 238 turneringar med buyins på 25 000 dollar eller mer, varav den högsta insatsen låg på 300 000 dollar. I snitt har det inneburit 24 turneringar om året, men under de senaste två åren har genomsnitt uppgått till 62 turnering, vilket visar en tydlig ökning och inte minst efterfrågan. Detta har gett upphov till en oro för att dessa höga summor kommer att göra pokereliten mindre och mer exklusiv. Det krävs en viss typ av spelare för att delta i dessa tävlingar och som i sin tur har tillräckligt med pengar för att kunna ställa upp. Samtidigt kan dessa highroller-tävlingar bidra till att fler spelare arbetare hårdare för att ta sig till den nivån, vilket innebär att ekosystemet, trots de höga summorna, fortsätter. 

E-sport: Stora vinster till lagen

Olika e-sportturneringar har olika prispotter men det är utan tvekan The International, som 2018 arrangerades för åttonde gången, som har den största vinstsumma. I år uppgick den summan till totalt 25 miljoner dollar, vilka delades ut till de 18 bästa lagen. Det segrande laget OG vann totalt 11,2 miljoner dollar. Till skillnad från poker spelas flera av de stora e-sportturneringarna i lag, vilket innebär att prissumman delas upp mellan spelarna. Hur den sedan delas upp är upp till varje lag. Svenskarna som har tjänat in mest prispengar på e-sport är hittills Ludvig ”Zai” Wåhlberg, som spelar i laget Evil Geniuses. Han har tjänat in 10,6 miljoner kronor medan Gustav ”s4” Magnusson, som spelar i OG, har vunnit 10,4 miljoner kronor (däremot är prispengarna från The International 2018 ej medräknande). Mest prispengar av alla e-sportare har amerikanen Saahil ”UNIVeRsE” Arora vunnit med 2,7 miljoner dollar. 

I och med OG:s vinst i den mest prestigefyllda e-sportsturneringen var de det laget som vann mest pengar under 2018. Tätt efter kom Team Liquid med 64 miljoner kronor. De kom på en fjärde plats i The International och gjorde bra ifrån sig i turneringar där man tävlade i Fornite och CS:GO, som nu mera också finns som ett battle royale-spel. På tredje plats kom Paris Saint Germain Esports med 48 miljoner. Efter det sjunker summorna till 27 miljoner kronor, vilket tiondeplacerade Vivi Gaming vann under året. 


(Fullsatt arena under e-sportturnering. "IMG_7675" (CC BY 2.0) av ybbuc.)

Prissummorna i de stora turneringarna har årligen ökat i takt med att fler sponsorer har kommit och att tävlingarna drar mer publik. Men till skillnad från poker betalar inte spelarna några buyins. De kan betala mindre tävlingsavgifter för att få delta, men dessa är små i jämförelse med poker och har ingen påverkan på prissummorna som betalas ut av arrangörerna och sponsorerna. 

Framtidens prissummor

Jämför man poker och e-sport är det tydligt att det är poker som har de största vinstsummorna, och det med stora marginaler. Poker har funnits mycket längre än vad e-sport har och summorna har haft mycket längre tid på sig att växa. E-sportens prissummor är samtidigt beroende av sponsorer, och inte av deltagarna. De kan jämföras mer med vinstsummorna i andra sporter, som exempelvis tennis och golf. I diskussionen om huruvida e-sporten någon gång i framtid kommer att passera poker i vinstpengar är en svår fråga att svara på, men som av flera anledningar lutar mot ett nej. Samtidigt kan man diskutera hur man ska jämföra summorna. I poker är det en spelare som vinner hela summan, medan det i e-sport är hela lag som ska dela på den.

Trots att det finns flera likheter mellan e-sport och poker finns det stora skillnader. E-sportsturneringarna påminner mycket mer om de traditionella sporterna, vilket gör att poker fortfarande står i en klass för sig – både spelmässigt men också vinstmässigt.