Swedish Host
Stäng
Xtrify Swedishhost Admax Oddwolf Sticker App
JUST NU PÅ PUBLICLIR
47909 registrerade medlemmar.

Klassiska TV- och datorspel

Publicerad 14 Maj 2018 av Broiler

Klassiska TV- och datorspel

 

Genom åren har det kommit tusentals olika TV- och datorspel. Många av de har förstås fallit i glömska, men en del av dem har blivit stora succéer, ja till och med legendariska och det är några av dessa vi tänkte ta en lite närmare titt på här nedan.

 

Super Mario

När man talar om klassiska TV-spel är det näst intill tjänstefel att inte nämna spelet om den lille rörmokaren och hans vänner. Historien om Super Mario tar sin början år 1981 när han för första gången dök upp i arkadspelet Donkey Kong under namnet Jumpman som så småningom ändrades till Mario.

Två år senare 1983 fick Mario ett eget spel i form av Super Mario Bros. som släpptes i samband med lanseringen av spelkonsolen Nintendo Entertainment System. Spelet blev en stor succé och sålde i 40 miljoner exemplar och resten är som man brukar säga historia.


Source: Pixabay (CC0)
 

The Legend of Zelda

Ett annat av 1980-talets mest klassiska spel är förstås The Legend of Zelda som precis som Super Mario är skapat av Shigeru Miyamoto. Spelets huvudrollsinnehavare är protagonisten Link som kämpar för att rädda prinsessan Zelda från den onde antagonisten Ganon.

The Legend of Zelda släpptes år 1986 och sedan dess har ytterligare närmare 20 spel släppts i serien. Det senaste år 2017 i form av The Legend of Zelda: Breath of the Wild.


Warlords

Ett spel som kanske inte finns på var mans läppar numera, men som ändå måste nämnas när man talar om klassiska TV- och datorspel är Warlords, som var bland de första i sitt slag när det släpptes år 1990.

Warlords kombinerade nämligen rollspel med turordningsbaserad strategi, en genre som inte var alltför vanlig i början av 1990-talet.

Fram till år 2003 släpptes ytterligare tre spel i Warlords-serien och för några år sedan släpptes även den svenska spelutvecklaren NetEnt en spelautomat i form av Warlords Crystals of Power, som dock inte har något att göra med den ursprungliga Warlords-serien.  Vill man testa det här spelet går det att spela Warlords på William Hill, och även i Warlords Crystals of Power utgör olika krigsherrar huvudtemat.


Grand Theft Auto

Tänk att man kan skapa en klassiker med en så pass simpel premiss som att stjäla bilar. När första spelet släpptes i serien i oktober 1997 blev det en enorm succé och sedan dess har som bekant en rad uppföljare lanserats.

Det senaste spelet i GTA-serien, Grand Theft Auto V, lanserades i september 2013 och hade i februari 2018 sålt i över 90 miljoner exemplar.


FIFA

En lista med klassiska dator- och TV-spel är förstås inte komplett utan ett klassiskt sportspel och finns det egentligen något mer klassiskt sportspel än fotbollsspelet FIFA?

Första spelet i serien, FIFA International Soccer, släpptes i december 1993 och sedan 1995 har det kommit ett nytt FIFA-spel varje höst. Genom åren har många storspelare prytt omslagen på FIFA-spelen, bland annat David Beckham, Dennis Bergkamp, Wayne Rooney, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och så förstås Zlatan Ibrahimovic.Source: 'Ibrahimovics Milan mot Real Madrid i Champions League, oktober 2010' by Jan S0l0 via Wikipedia (CC BY-SA 2.0)