Publiclir

Så får du din ekonomi på rätt köl

Så får du din ekonomi på rätt köl

Låt oss säga att din ekonomi inte är helt frisk, vad ska du egentligen göra då? Vi kommer nu att titta på alla steg du behöver ta för att gå från skuldsatt till att ha en sund ekonomi där du till och med kan spara. Självklart är det här bra mycket lättare sagt än gjort, och du måste vara beredd på att göra ditt allra bästa och inte fuska. Men belöningen är verkligen värd det, eftersom du kommer att slippa en hel del oro.

1.      Skaffa dig en överblick

Ett vanligt misstag många som har problem med ekonomin gör är att de inte orkar eller vågar skaffa sig en överblick över sin ekonomi. De vet inte riktigt hur mycket pengar som kommer in i hushållet eller hur stora utgifter de har. Skriv upp svart på vitt hur mycket du tjänar och andra inkomster till hushållet. Räkna sedan ihop hur mycket pengar ni har i fasta utgifter varje månad. Här räknas hyra och amortering in, precis som mobilräkningar, försäkringar och abonnemang.

Summan som blir över är det ni har att röra er med. Du kan enkelt gå in på din internetbank och se hur mycket ni har spenderat på andra saker som mat, kläder och nöjen. Går siffrorna ihop? Om inte har du nog behövt nalla pengar från ett sparkonto eller rentav låna av familjen eller allra värst banken.

Det kan verka jobbigt och läskigt att skaffa sig en överblick, men att ha koll är första steget till en sund ekonomi, och det kommer garanterat att kännas skönt efteråt när du vet exakt vad du har att jobba med.

2.      Gör en budget

När du äntligen vet hur allting verkligen ligger till kan du skapa en budget baserat på siffrorna du tog reda på i steg ett. Se till att budgeten är realistisk, för poängen är att du ska följa den till punkt och pricka. Se till att du betalar av eventuella skulder som du ska, och börja med dem som har högst ränta så att du blir av med dem.

Glöm inte att budgetera för sparande så att du har pengar ifall något oväntat händer. Om du har barn bör du spara till dem också varje månad. Du kan oftast spara lite, även medan du betalar av skulder.

3.      Snåla och investera

När du väl har din budget så är det dags att börja snåla. Försök att inte bara hålla din budget, utan att få pengar över. Men vad ska du göra med de pengarna, du sparar ju redan varje månad? Jo, du ska testa att investera dem och försöka få dem att växa, så klart! Om det inte funkar så har du inte förlorat mer än du har råd med, eftersom du redan hade budgeterat för att de pengarna skulle spenderas den månaden. Även nybörjare kan investera i aktier med en nätmäklare och det behöver inte vara särskilt avancerat. Dessutom kan du använda en mobilapp så att det blir ännu enklare.

Kommentarer
Du måste vara inloggad för att kommentera
Logga in
Laddar kommentarer..