Publiclir

Ryktet går om in-game stats i CS:GO

Det finns delade meningar om statistik och vad den faktiskt visar. För att göra det enklare för både spelare och följare verkar det som att Valve, som ligger bakom succéspelet CS:GO, kommer att börja inkludera in-game stats. Ryktet spred sig när skärmdumpar, som skulle visa en uppdatering av det omtyckta förstapersonsskjutarspelet, också visade en statistiksymbol. Hittills har Valve valt att inte ge några kommenterar. 

Om det stämmer att in-game stats kommer att läggas till i CS:GO hade det kunnat leda till bättre matcher, men än så länge verkar fans inte hoppa av lycka. 

In-game stats i CS:GO

CS:GO är världens mest spelade spel och det slog nya rekord  i april med en ökning på 30 procent fler spelare. I maj släpptes en omfattande uppdatering, men det var inte riktigt vad fans och spelare förväntade sig. De flesta uppdateringar fanns i koden medan själva spelet inte fick mer än några nya menyval och en Warhammer 40K sticker capsule. I och med ryktet om in-game stats verkar det nu som att fler uppdateringar är på väg. 

Ryktet spreds när Valve släppte skärmdumpar för att visa sina andra uppdateringar. På dessa bilder syntes tre symboler i menyraden som inte finns tillgängliga idag. Spelutvecklaren har inte kommenterat vad dessa tre symboler visar men fans spekulerar att den ena symbolen hänvisar till ett sätt att rapportera buggar och problem. Den andra, som verkar föreställa en kyckling, är ett stort frågetecken. Den tredje symbolen ser däremot ut som graf, vilket är en symbol som brukar användas för att hänvisa till statistik. Sajten Win.gg var först med att rapportera om ryktet. De tillade att Valve verkligen går för långt om de lurar sina fans med en statistiksymbol och det verkar mer troligt att det kan vara en seriös uppdatering på gång.

In-game stats finns i flera andra esportspel, även om det likt till CS:GO också finns mängder med fristående webbplatser som låter användare se och följa statistik. Ett spel som har in-game stats är League of Legends. Via deras Spectator Mode kan vänner, som finns med på vännerlistan, se varandras matcher och få tillgång till siffrorna. Andra tittare kan se matcherna i efterhand och då få upp statistiken. FIFA är ett annat spel som har in game-stats. De kombinerar dessa med base stats, vilket är varje fotbollsspelares grundstatistik. 

Direktåtkomst till siffrorna

Det finns flera fördelar med att kunna se CS:GO-statistiken direkt i spelet. Det hade blivit enklare att sätta statistiken i kontext med vad som faktiskt händer i spelet. Många spelare anser att statistiken som visas på Steam, eller liknande sidor, är något missvisande. Anledningen till detta är för det är svårt att avgöra vilken spelare som faktiskt är bäst enbart baserat på siffrorna. En spelare som har ett högt KD (kill to death ratio) behöver nödvändigtvis inte vara den bättre spelaren jämfört med en som har ett lägre KD. Alla ”deaths” är inte lika värda, men det är svårt att se om man inte kan sätta ihop statistiken med matchen. 

In-game stats hade kunnat visa en bättre helhetsbild över varje spelare och lag. Det hade blivit enklare för lagen att välja vilka spelare de vill ha med sig baserat på mer än bara rader av siffror och procent. Det hade också blivit annorlunda för tittare och bettare. Esport och csgo betting har numer en given plats i oddsutbudet och det spelas på både mindre och större event och ligor, som ESL Pro League. Som i all betting är det statistiken som många bettare vänder sig till när de vill jämföra lagen och spelarna mot varandra. In-game stats hade kunnat hjälpa bettarna att lättare följa med i matcherna och välja vilka odds de vill spela på. 

En annan förhoppning är att in-game stats hade kunnat leda till bättre matcher och bättre spelare. Alla som utövar någon form av sport eller esport tar hjälp av statistik för att förbättra sina prestationer. Ett stort frågetecken är däremot hur och när in-game statistiken kommer att vara tillgänglig. Kommer tittare på Twitch och YouTube att kunna se statistiken samtidigt som de tittar på en match. Eller kommer statistiken att vara tillgänglig efter att matchen är slut? Det finns fortfarande många frågor kring den möjliga uppdateringen och det kan vara anledningen till att mottagandet än så länge har varit svalt. 

Ett tyst mottagande

Eftersom det råder delade meningar om huruvida symbolen som visas på den släppta skärmdumpen verkligen visar en statistiksymbol, har många spelare valt att inte kommenterat uppgifterna. Det här kan bero på det antiklimax som uppstod när de senaste uppdateringarna släpptes. Det är troligt att många spelare väljer att vänta med sina uttalande till dess att Valve faktiskt släpper nyheten för att undvika att bli besvikna. De spelare som har kommenterat ryktena har ifrågasatt Valves prioriteringar. CS:GO har tidigare haft problem med botar och några spelare undrar varför utvecklarna inte tar tag i det problemet. Statistiken finns redan att hämta från andra webbplatser, såsom Steam eller CSGOstats, och de menar att in-game stats inte kommer att göra någon större skillnad. 

Om symbolen verkligen visar att spelare ska kunna se statistik under tiden de spelar är det många som undrar varför Valve har valt att inkludera det nu. CS har spelats i över tjugo år och esporten har redan utvecklats. Det finns de som tror att det har att göra med lanseringen av det nya spelet Valorant, som har kallats för ”CS:GO-dödaren”. Det här spelet lanserades den 1 juni av utvecklaren Riot Games, som i sin tur ligger bakom League of Legends. I det här förstapersonsskjutarspelet möts två lag om fem spelare. Bara under den första betatestningen spelades spelet dagligen av över 3 miljoner spelare.

Det är framtiden som får visa om in game-stats kommer till CS:GO. Hur det kommer mottas av spelarna får vi också se. Ur tittarnas perspektiv hade det blivit mycket enklare då de hade fått all information från en och samma plats. CS:GO och Valve har en spännande tid framför sig och det är många som tror att det kommer att uppstå en kamp med nykomlingen Valorant om spelarna. Å andra sidan har CS lyckats hålla sig relevant i över tjugo år och det skulle vara förvånande om de tappade sin plats bland de allra största esportspelen. 

Kommentarer
Du måste vara inloggad för att kommentera
Logga in
Laddar kommentarer..