Publiclir

Esporttoppen efter tittare och prissummor

Det växande intresset för esport syns inte bara i antalet spelare. Det syns i det ständigt växande antalet tittare, och på varje spels prispott.

Prognosen fortsätter uppåt

Esportens tillväxt fortsätter att gå i en stadig pil uppåt. Hittills har den elektroniska sporten inte upplevt någon minskning av varken tittare eller spelare. 2019 uppgick det totala antalet tittare till 443 miljoner, enligt Statista. Strax under hälften var återkommande tittare. Enligt samma analysföretag förväntas antalet tittare att uppgå till över 600 miljoner år 2023. I Sverige tror många att esport kommer att bli den näst största sporten efter fotboll, uppger https://m3.idg.se/.

Ett annat tecken på att esporten får fler supportrar är att spelbolagen har lagt till kategorin på sina bettingsidor. På https://www.williamhill.se/sv finns esport med på listan över mest populära sporter. William Hill har funnits i över 85 år och har utvecklat sitt utbud med sportspel och casino i takt med att tiderna förändras och tekniken förbättras. Där går det att betta på vinnarna i stora turneringar som ESL One och DreamHack Open. Det går också att betta på specifika matcher i flera spel, såsom CS:GO och League of Legends. 

De största esportspelen 

Förutom att titta på hur esporten växer som helhet kan det vara intressant att titta på vilka spel som drar till sig mest tittare, såväl som vilka som har de högsta prispotterna. 

League of Legends

Riot Games League of Legends är just nu världens mest följda esport. Det släpptes första gången 2009 och har genomgått flera uppdateringar och patches. Den senaste innehåller en ny champion kallad Lillia, skriver https://www.expressen.se/sport/. Hon är spelets första nya champion sedan 2017, då Kayn lades till.

Enligt Newzoo streamades esportmatcherna i 31,8 miljoner timmar på Twitch under juni månad.  Turneringen League of Legends Worlds 2019 sågs av 3,9 miljoner tittare. Däremot är inte prispotten lika stor som inom andra esporter. Totalt har League of Legends en prispott på ca. 73 miljoner dollar, varav 8,9 miljoner dollar delades ut under Worlds. 

Dota 2

Defense of the Ancients 2 var innehavare av esporttronen innan League of Legends tog över. Det är det näst mest streamade spelet på Twitch och det drog 2 miljoner tittare till sin stora turnering, The International 2019. Den totala prissumman visar hur populärt spelet är både bland spelare och sponsorer, då den uppgår till otroliga 219 miljoner dollar. Under The International 2019 var den totala prispotten över 46 miljoner dollar. Vinnaren OG gick hem med 15,6 miljoner dollar.

Counter Strike: Global Offensive

CS:GO kommer in på plats tre sett till antalet tittare. Den mest sedda turneringen 2019 var IEM Katowice Major, som lockade 1,2 miljoner tittare. Den totala prissumman uppgick till 17,5 miljoner dollar och totalt delades det ut 87,1 miljoner dollar i olika turneringar. I juni var spelet det tredje mest streamade med 9,4 miljoner loggade timmar. CS:GO har spelats i över tjugo år och har trots sin ålder hållit sig kvar i toppen. 

De tre spelen är synonyma med esport och drar till sig både spelare och tittare. Däremot utmanas de ständigt av andra spel. Allt eftersom esporten växer, fylls spelutbudet på.  

Kommentarer
Du måste vara inloggad för att kommentera
Logga in
Laddar kommentarer..